Hur väljer man solceller?

Funderar du på att installera solceller på ditt boende? Solceller är ett hett ämne idag och det kan hjälpa dig att spara både pengar och värna för miljön.

Även om vi i Sverige inte har soldagar hela året om, kan solceller fortfarande göra mycket gott. Ska du köpa solceller i Sverige finns många smarta tips du kan ha i åtanke innan du väl genomför köpet. Exempelvis finns energimyndighetens hemsida, där jag framförallt kan rekommendera solelportalen.

Jämför olika leverantörer med varandra

Priset för solceller skiljer sig beroende på vilken leverantör du väljer att köpa dem ifrån. Därför är det bäst att jämföra de olika verksamheterna innan du bestämmer dig. Precis som med andra produkter som vi köper, är det alltid smart att läsa igenom vad varje leverantör erbjuder, så att du har koll på de olika alternativen du kan välja mellan.

Tänk också på att bara kolla på de solceller som har certifikat. Detta certifikat bevisar att solcellerna har blivit testade och så att produkten stämmer in på de tester som gjorts.

Räkna ut kostnaden per watt


Det är mycket bättre att jämföra de olika modellerna genom att räkna ut vad kostnaden per watt ligger på. Detta eftersom elen inte skiljer sig så mycket mellan de olika modellerna, utan det är därför bättre att kolla eller räkna ut hur mycket de kommer kosta dig per watt.

Utseendet på solcellerna skiljer sig

En annan bra sak att tänka på är designen på solcellerna. Det finns vanligtvis två olika modeller att välja mellan, polykristallina och monokristallina. Polykristallina har en blå färg medans monokristallina har en svart design. Skillnaden på dessa är att polykristallina solceller oftast är billigare och lite svagare, men det är oftast inte en så märkbar skillnad.

Jämför solcellernas effektgaranti


Ju längre du har dina solceller installerade, desto sämre kommer de prestera. Precis som med alla slags tekniska produkter slits de ju oftare de används. Därför bör du även jämföra den effektgaranti som solcellen har. Det bästa är att kolla på de modeller som garanterar att solcellerna du köpt producerar minst 80% energi efter tjugofem år. Detta är dessutom standard. Ligger solcellens effektgaranti på lägre än denna procent bör du ta en titt på ett annat märke.

Solceller är något som miljön kommer tacka dig för (och din plånbok). Elektricitet från elbolag ligger oftast på högre siffror än om du genererar el från dina solceller. Dessutom är solceller miljövänliga jämfört med många andra energikällor som används idag.