Så får du en låg ränta på ditt privatlån

Alla som lånar pengar vill ha en så låg månadskostnad som möjligt, men hur får man en låg ränta egentligen? Det går vi igenom i den här artikeln, där vi pratar om vad som påverkar räntan för att avslutningsvis uppmärksamma dig om de främsta privata lånen. Det vill säga de lån som är bäst, och har lägst ränta.

 

Tänk inte för mycket på bankens listränta

Den listränta som bankerna annonserar ut i sina räntelistor är inte den lägsta möjliga räntan, utan ett ränteexempel med god prutmarginal. Det lönar sig alltid att pruta och förhandla om den räntesats som ska gälla för dig, oavsett om du lånar via ett bankkontor eller på nätet.

 

7 saker som avgör räntan

  1. Dina inkomster. En högre inkomst ger dig ett bättre förhandlingsutrymme när det kommer till att få en låg ränta. Detta då bankens risktagande minskar.
  2. Dina utgifter. Om du har många och höga fasta utgifter som huslån, båtlån eller billån ser banken det som en signal om att din ekonomiska situation är ansträngd, med en högre ränta som följd.
  3. Dina tillgångar. Som tillgångar räknas bland annat fastigheter, bilar och båtar. Ju fler och ju dyrare fasta tillgångar du har, desto större är din möjlighet att ta dig ur en ekonomiskt trängd situation. Det gillar bankerna, då det ger dem förutsägbarhet.
  4. Dina befintliga lån. Om du har en låg skuldsättning ser bankerna det som positivt, då en låg skuldsättning signalerar att du har en god ekonomi. Låntagare som har en hög skuldsättning tjänar alltid på att ta ett samlingslån, där de bakar in befintliga krediter med en högre kreditvärdighet och bättre möjligheter till en lägre ränta som följd.
  5. Eventuella betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning betyder inte att det blir omöjligt att ta lån, men att ta ett lån mot en låg ränta blir betydligt svårare då banken ser dig som en högriskkund.
  6. Eventuella skulder hos Kronofogden. Det är i princip omöjligt att ta ett lån med en aktiv skuld hos Kronofogden. Du kan med stora svårigheter ta ett snabblån med hög ränta, om du kan bevisa att din ekonomi sköts på ett ansvarsfullt sätt.
  7. Eventuella samtida kreditupplysningar. Om du har tagit mer än 10 kreditupplysningar inom loppet av ett år, riskerar du att få en högre ränta då banken tolkar det som att du har problem med att bli beviljad ett lån. Notera även att det är en dålig signal att ha ansökt om ett lån hos en annan bank inom ett spann på 30 dagar bakåt i tiden, då den andra krediten fortfarande kan nyttjas av dig. Det ser bankerna som ett stort orosmoln, som betyder att du riskerar att betraktas som en högriskkund.

 

Läs mer: Har enäggstvillingar samma fingeravtryck?

 

3 sätt att få en lägre ränta

  1. Bli helhetskund. Genom att flytta över befintliga tjänster från en annan bank, kan du som kund få fördelar likt ränterabatt. Om du redan är helhetskund är det en bra idé att påpeka detta, och säga att din lojalitet ska bli belönad med exempelvis en lägre ränta.
  2. Påpeka att du har en stabil ekonomi. Visa upp alla dina tillgångar och övertala banken om att ett lån till dig är en trygg investering.
  3. Jämför villkoren mot andra banker. Det finns inget som säger att just den bank du besöker i första hand, är den som ger dig det bästa lånet. Spela ut bankerna mot varandra. Lånebranschen är konkurrensutsatt, och det faktumet ska du utnyttja som kund.

 

Tänk på snitträntan

Snitträntan är den genomsnittliga utlåningsränta som en bank har, som FI uppmanade bankerna att publicera från och med 1 juni 2015. Om du köper en bostad i en större stad ska du ligga långt under snitträntan, men om du köper en bostad i en mindre stad har du ofta ett lite sämre förhandlingsutrymme.

Då kan bankerna säga: Vår snittränta är så hög för att alla som tar jättestora lån i storstäder får en lägre ränta jämfört med våra kunder i mindre städer. Men här kan du samtidigt sätta hårt mot hårt, och pruta ner din ränta aggressivt i vilket fall.