Att tänka på när du ska skaffa kreditkort

Går du i tankarna om att skaffa ett kreditkort men känner dig lite osäker på hur du ska gå till väga och vad som är viktigt? Kanske känner du dig även lite osäker på vad som är skillnaden på ett kreditkort och ett bankkort? I den här artikeln reder vi ut allt du behöver tänka på när du ska skaffa kreditkort.

Vad är ett kreditkort?

Det första vi behöver reda ut är förstås vad ett kreditkort faktiskt är för något. Det kan lätt bli lite rörigt om man inte känner sig insatt eftersom ett VISA-kort exempelvis kan vara både ett kreditkort och ett bankkort.

Ett kreditkort är aldrig kopplat till ett bankkonto och du har aldrig pengar på kortet. När du ansöker om kreditkortet blir du beviljad en viss kreditsumma, exempelvis 40 000 kronor, och det är summan du kan handla för med kortet. När krediten är maxad kan du inte betala mer kortet mer innan du betalat tillbaka en viss del.

Varje månad blir du ombedd att betala tillbaka en del av summan du har handlar för med kreditkort. Exakt hur mycket varierar mellan olika kreditkort och är oftast en viss procent av den utnyttjade krediten.

Du har alltid räntefria dagar på dina köp, men efter dessa dagar kommer ränta att läggas på och du kommer alltså att behöva betala tillbaka mer än vad du har gjort av med.

Hur kan jag skaffa kreditkort?

Ett kreditkort skaffar du via en bank, det kan vara den banken du har ditt lönekonto på men kan också vara en annan bank. Du ansöker om kreditkortet online, vanligtvis via bankens hemsida. Där anger du en del uppgifter samt att banken kommer att göra en kreditupplysning på dig.

Hur stor kredit du blir beviljad beror på hur din kreditvärdighet ser ut.

Vilket är kreditkort är bäst?

Det går inte att säg exakt vilket kreditkort som är bäst, utan välj kreditkort utifrån behov. Kreditkort från olika banker erbjuder olika förmåner och olika villkor, med den del kreditkort samlar du exempelvis bonus när du handlar.

Kolla exempelvis Swedbank kreditkort har att erbjuda dig som kund och gör sedan en Kreditkortjämförelse med en annan bank, som exempelvis Northmill som är en helt annan typ av bank.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Den största fördelen med kreditkort är att om något oförutsägbart händer har du ändå tillgång till pengar, du behöver då inte börja ansöka om ett lån. En annan fördel är att många kreditkort erbjuder bonusar som gör att du kan spara pengar genom att använda det.

Nackdelen med kreditkort är förstås att det är lättare att vara ansvarslös med pengar. Det finns alltid en risk att spendera pengar du inte har, och som du sedan inte kan betala tillbaka. Dröjer återbetalningen behöver du betala ränta, som många gånger kan vara högre än på ett lån.