7 tips för att skriva fantasy

Fantasygenren är mer populär än någonsin tidigare. Stora film- och tv-serie-titlar såsom Harry Potter, Sagan om Ringen och Game of Thrones är på allas läppar. Men hur gör man egentligen för att skriva fantasy? Det berättar vi i denna guide, som passar lika bra för personer som redan är författare som nybörjare inom författaryrket. Ta gärna del av de 7 tips som nämns nedan för att maximera dina möjligheter för att skriva en bra fantasybok.

 

7 bra råd för att skriva en fantasybok

  • Identifiera din målgrupp: Ska du skriva till tonåringar eller pensionärer?
  • Skriv korta noveller: Då får du en bättre bild av huvudkaraktärerna.
  • Skapa en bättre bild gällande handlingen: En grov skiss av handlingen skapas.
  • Inkludera världsbyggandet i handlingen: Komplettera handlingen med en spännande värld.
  • Sätt upp regler för fantasivärlden: Blir någon karaktär eller ras felbehandlad?
  • Introducera inte alla karaktärer på samma gång: För att läsaren inte ska riskera att överrumplas.
  • Ta inspiration från andra fantasyböcker: Som exempelvis skrivits av George RR Martin.

Nedan pratar vi mer om de tips som nämnts ovan i större detalj.

 

1. Kartlägg för vilka du skriver

I detta steg måste du identifiera din huvudsakliga målgrupp. Även om fantasy är en bred genre som passar många typer av människor är exempelvis Harry Potter mest uppskattad av barn medan Game of Thrones är en mer vuxenorienterad serie.

Här måste du bestämma dig för vilka du ämnar tilltala med din bok, för att du därefter ska kunna skapa en handling och bygga fantasyvärden i större detalj.

 

2. Skriv smånoveller

Att skriva mindre berättelser där många av de tilltänkta huvudkaraktärerna återfinns är en bra idé. Om du gör så får du en bättre bild gällande hur de ska bete sig och i förlängningen påverka handlingen i din kommande fantasybok.

 

3. Bestäm vad boken ska handla om

En bra fantasybok består av ett flertal mindre handlingar som vävs ihop tillsammans med en huvudsaklig handling. I denna fas ska du ta fram en ungefärlig handling; exempelvis ”en hjälte ska förstöra en ring” eller ”en robot ska rädda mänskligheten”.

Du behöver med andra ord inte fokusera på de mindre avstickarna; en grov plan gällande den huvudsakliga handlingen räcker gott.

 

4. Ta med världsbyggandet

En bra handling räcker långt, men inte hela vägen fram. Den värld som du skapar i sinnet måste vara både spännande och mystisk. Ska det finnas en gigantisk mur som särskiljer de rika från de fattiga? Har karaktärerna i din värld drabbats av en naturkatastrof eller ett kärnvapenkrig?

Alla faktorer som påverkar den värld vari din fantasyberättelse ska ta vid måste belysas i denna fas.

Läs mer: Så väljer man rätt solceller.

 

5. Inkludera viktiga regler i berättelsen

Blir några av de raser som återfinns i berättelsen diskriminerade? Är robotar förtryckta av människor eller vice versa? I denna fas kan du även ta inspiration från verkligheten, och de orättvisor som existerar just nu.

 

6. Introducera ett fåtal karaktärer i taget

I Game of Thrones fick vi först bekanta oss med riket i norr, därefter kom klanen Lannister på besök. Det var inte förrän många böcker avverkats som de eldsprutande drakarna introducerades av George RR Martin, och den taktiken var både smart och lyckosam.

Om du introducerar alla karaktärer på en och samma gång kan du inte längre överraska läsaren på ett lika enkelt sätt. Läsaren riskerar även att bli överrumplad och/eller förvirrad såvida du inte inleder din fantasyberättelse på ett lugnt och metodiskt sätt.

 

7. Inspireras av mästarförfattare

När du läser bra fantasyböcker som författats av exempelvis George RR Marin eller J.K. Rowling absorberar du samtidigt deras tankesätt, deras grammatik, deras dialogval samt deras världsbyggande. Det är en god ide att läsa minst 10 fantasyböcker i världsklass innan du skriver en egen fantasybok.