Hur man skriver en artikel

En artikel är en text i en tidning som handlar om t.ex. en nyhet, ett vetenskapligt ämne eller något annat.

Vanligtvis innehåller en artikel tre huvudsakliga delar:

Rubrik: Är en kortare mening som förklarar innehållet av artikel. En artikel som t.ex. handlar om att det har varit en bilkrasch skulle kunna vara

Fem personer skadade i bilkrasch inatt

Ingress: Ingressen är en kortare text i början av artikeln som kortfattat summerar innehållet i artikeln. Ingressens syfte är både att väcka intresse för läsaren, men även att fungera som en summering för den latare läsaren som inte vill läsa hela texten. En ingress för bilkraschen skulle t.ex. kunna vara:

Inatt vid 05-tiden skedde det en seriekrock på E4:an då två lastbilar kolliderade. Räddningstjänsten var på plats kort efter olyckan och ingen person har omkommit. Fem personer är på sjukhuset och enligt trafikverket har ingen livshotande skador

Brödtext: Brödtexten är själva ryggraden i artikeln, och är brödtexten som utgör majoriteten av brödtexten. Man kan enkelt säga att brödtexten är själva historian/innehållet artikeln, och utgör allting som inte är en rubrik eller ingress i en artikel.

Artiklar i Sverige

I Sverige finns det väldigt många olika tidningar och nyhetsbyråer som skriver artiklar. På senaste tid har det blivit allt mer vanligt med digitala tidningar, där artiklarna istället för att tryckas på gammalt hederligt papper skrivs på datorn och publiceras online på internet. Exempel på dessa är Nyheter24, Breakit och Dagens industri. Det finns även flera tidningar som ger ut både pappersversionen och en digital kopia, t.ex. Aftonbladet, DN, Expressen och Svenska Dagbladet.