Hur du pratar med någon som fått en cancerdiagnos

När du vill visa ditt stöd till någon som har fått en cancerdiagnos är det bäst att låta personen prata samtidigt som du visar att du vill lyssna. Låt den drabbade äga samtalet och fråga inte mer än vad hen visar vilja att prata om.

Vad säger man till någon som har fått cancer?

Det är såklart att viktigt att du visar stöd när någon närstående till dig eller någon i din omgivning har fått en cancerdiagnos. Många blir dock oroliga och vet inte vad de ska säga till den drabbade. Men det viktigaste för den drabbade brukar vara att du är tydlig med att du finns där och att du är villig att lyssna.

Fråga helst inte för många frågor om hur personen mår, eftersom hen med största sannolikhet inte mår bra ändå. Fråga istället hur du kan hjälpa till.

Om den drabbade skulle behöva åka ambulans akut till sjukhuset kan du fråga om du exempelvis kan ställa upp som kattvakt eller liknande.

Det är oftast bättre att prata oavsett vad du säger än att undvika att prata med den drabbade i rädsla om att säga fel saker. Var bara lyhörd så brukar det gå bra.